dilluns, 4 de juny del 2012

Nou espai adaptat per a persones amb discapacitat: Punt TICa

El Punt TICa és un punt d’accés a les noves tecnologies adaptat especialment per a persones amb discapacitat, que compta amb els mitjans tècnics necessàris pel que fa a l’interfície i programari perquè aquest col·lectiu d’usuaris pugui utilitzar els recursos digitals.
Aquest espai és fruit del conveni que es va signar el passat 8 de febrer entre l’Ajuntament de Reus, la Fundació Desenvolupament Comunitari i la Fundació Vodafone. D’aquesta manera, des de la Biblioteca es dóna un pas endavant en la igualtat d’oportunitats de les persones amb discapacitat i també a col·lectius amb necessitats especials, com ara la gent gran que té dificultats per llegir, posant al seu abast recursos tecnològics perquè tinguin accés lliure i obert a la societat de la informació i el coneixement.
La gestió del projecte des del punt de vista tècnic ha anat a càrrec de la Fundació Desenvolupament Comunitari, que ha assumit també la coordinació dels diferents agents implicats. L’Ajuntament, per la seva banda, gestiona els recursos implementats i acull el projecte en el marc del Pla Transversal de Discapacitat que gestiona l’Àrea de Benestar Social, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura i Joventut. La Fundació Vodafone n’ha assumit la promoció i el finançament.
El Punt TICa consta d'un ordinador amb connexió a Internet i amb eines diverses per afavorir l’accés de les persones amb diversitat funcional. En concret, disposa de:
·         Diversos perifèrics i elements de suport a la motricitat per a persones amb discapacitat física.
·         Línia Braille, lector de pantalla i programari configurador de l’entorn visual per a persones amb discapacitat visual.
·        Programes de suport per a persones amb dificultats d’aprenentatge.

Amb l'objectiu de donar a conèixer aquest servei a tota la ciutadania i a les persones amb discapacitat i a les seves famílies es van fer dos dies de portes obertes, dimecres 30 de maig i dijous 31 de maig.

Dimecres 30 de maig

Accessibilitat a la comunicació per a persones amb discapacitat visual: el Braille.
Sis punts que ballen per formar les lletres, les quals ens permetran obtenir qualsevol
informació i accedir a l'educació, el món laboral, la cultura... amb la finalitat de gaudir d'una integració plena. Taller a càrrec de Maria Antònia Batalla d’ONCE Tarragona.

 “La lectura fàcil com a eina d’inclusió social”.
L’accés a la literatura, la informació i la cultura és un dret democràtic i una necessitat social. Però existeixen col·lectius a qui se’ls fa molt difícil poder-hi accedir. Per exemple, les persones amb alguna discapacitat o amb problemes de comprensió lectora. Els materials de Lectura Fàcil contribueixen a que la informació i la lectura siguin accessibles per aquest col·lectius, de manera que fomenten la seva inclusió social. A càrrec de Carme Mayol i Laia Vidal.



El Cep i la Nansa ens van oferir el conte “Quin embolic còsmic” de Montserrat Balada. Una hora del conte en català i llengua de signes catalana, narrat amb veu i amb les mans.










Dijous 31 de maig




Introducció accessibilitat a la cultura i noves tecnologies a càrrec de Guillem Martí de la Fundació Desenvolupament Comunitari i de JB Adaptacions.

Presentació del Punt TICa a càrrec de Joaquim Sorio i Montserrat Vilella, regidors de Cultura i Benestar de l’Ajuntament de Reus; Jordi Cabré, Director General de Promoció i Cooperació Cultural; Carles Riera, president de la Fundació Desenvolupament Comunitari i Santiago Moreno, representant de la Fundació Vodafone España.






Presentació del còmic: ‘AIX...UIX...ACE! Relats amb cadira-apunts per tornar a començar’ de Bàrbara Vidal, a càrrec de l’autora. Amb l’actuació musical de la TrenkaBand.

Actuació de la Coral de l’Associació Pro-persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà (APRODISCA) que des de l’any 1986 impulsant mesures i programes innovadors adreçats a promoure la qualitat de vida i la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental i/o amb risc d’exclusió social.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Powered by Blogger